چه اهل ورزش باشید یا نه حتما تا به حال اطلاعات زیادی از تاثیر ورزش بر سلامت اندامهای مختلف بدن شنیدهاید. اما معمولا آنچه که کمتر به آن توجه میشود، تاثیر شگفتانگیز و بینظیری است که انجام حرکات ورزشی بر مغز و سلامت روان شما دارد. در این پست از مجله جیمزل برای شما 5 تاثیر ورزش بر عملکرد مغز را بررسی کردهایم تا این بار نه به خاطر عضلات، بلکه به خاطر سلامت ذهن و مغزتان ورزش کنید!
تاثیر ورزش بر عملکرد مغز
1- قدرت تفکر و تصمیمگیری بهتر
زمانی که ورزش میکنید، ضربان قلبتان افزایش پیدا میکند و ریهها حجم بیشتری از هوا را به داخل میکشند. این به معنی کارکرد بیشتر قلب و در نتیجه پمپاژ سریعتر خون و تولید اکسیژن بیشتر است. زمانی جریان بیشتری از خون در مغز به گردش درآید، سطح بیشتری از اکسیژن را نیز دریافت میکند. ناحیهای در مغز که با نام کورتکس یا قشر پیشانی شناخته میشود با دریافت اکسیژن بیشتر، عملکرد بهتری از خود نشان میدهد. از آنجا که این بخش، مسئول تفکر منطقی و تصمیمگیری در مغز است، پس در نتیجه شما میتوانید بعد از ورزش کردن، تصمیمهای بهتر و منطقیتری بگیرید.
2- کاهش تنش، استرس و افسردگی
حتما تا به حال تجربه حس و حال بیدغدغه و آسوده بعد از ورزش را داشتهاید. این تاثیر ورزش بر عملکرد مغز به این دلیل رخ میدهد که زمانی که شما تحرک بدنی زیادی نسبت به حالت معمول داشته باشید، میزان ترشح هورمونهایی که منجر به افزایش سطح استرس شما میشوند، کاهش و در عوض هورمونهایی مثل اندورفین افزایش پیدا میکند. ترشح اندورفین منجر به بهبود سلامتی ذهنی شما میشود و میتواند مغز شما را در برابر عارضههایی مثل افسردگی، اضطراب و حتی فراموشی ایمن و مصون نگه دارد.
3- افزایش قدرت پردازش مغز
از مهمترین تاثیر ورزش بر عملکرد مغز میتوان به تولید نوروتروفین در مغز اشاره کرد. نوروتروفینها پروتئینهایی هستند که باعث توسعه و تقویت نورونها میشوند. اگر بخواهیم در یک کلام و خلاصه از نورونها بگوییم، میتوانیم آنها را به عنوان مهمترین عناصر سازنده مغز بدانیم. بنابراین ورزش میتواند منجر به ساخت و افزایش ارتباطات بین نورونهای مغزی شما شود و از کندذهنی و پیرذهنی جلوگیری کند. اگر میخواهید مغزتان همانند یک کامپیوتر دقیق و پرسرعت کار کند، بهترین راه ورزش کردن است.
4- افزایش حساسیت مغز نسبت به حس لذت
پاداشدهی، سیستمی در مغز همه ماست که با دریافت محرکهایی، به آزادسازی و ترشح هورمون دوپامین اقدام میکند. با ترشح این هورمون، حسی خوشایند به شما دست میدهد که به آن لذت میگوییم. زمانی که شما به طور مرتب و مداوم ورزش کنید، سیستم پاداشدهی مغزی بهبود پیدا میکند و میزان بیشتری از دوپامین را ترشح میکند و همینطور سنسورها یا گیرندگان دوپامین را نیز افزایش میدهد. نتیجه این که با ورزش احساس لذت، انگیزه و نشاط بیشتری تجربه خواهید کرد.
نکته مهم این است که افرادی که دچار اعتیاد هستند، به اختلالات زیادی در سیستم پاداشدهی مغزی خود دچار میشوند، به طوری که بعد از مدتی دیگر با مصرف الکل یا استعمال مواد مخدر نمیتوانند حس لذت را تجربه کنند. خبر خوب این که ورزش مستمر میتواند در اصلاح این سیستم در افراد دچار اعتیاد، بسیار کمککننده باشد و تاثیر ورزش بر عملکرد مغز این دسته از افراد، به بهبود سریعتر آنها کمک فراوانی خواهد کرد.
5- ایجاد روابط مبتنی بر اعتماد و تعلق خاطر
ذهن ما معمولا تمایل دارد تا در مواجهه با افراد غریبه با حسی از عدم اعتماد و شک برخورد کند. به همین دلیل است که در اکثر مواقعی که مجبور به معاشرت با کسانی میشویم که نمیشناسیم، دچار استرس و اضطراب میشویم. اما روانشناسان معتقدند زمانی که در گروههایی با افراد کاملا ناشناس مشغول انجام فعالیتهایی میشویم که به نوعی از هارمونی و همگامی فیزیکی نیاز دارند، مثل انجام حرکات ورزشی گروهی، یا رقصهای دستهجمعی، میزان اعتماد ما به افراد تیم بیشتر میشود. زیرا در این حالت اندورفین بیشتری در مغز ترشح میشود که به ما کمک میکند با کمترین احساسات ناخوشایند، به گروه بپیوندیم و با دیگران ارتباطاتی سالم و لذتبخش برقرار کنیم.
نتیجهگیری
مغز، یکی از مهمترین اندامها در بدن ماست، اما متاسفانه در اکثر اوقات نسبت به سلامت آن بیتوجه هستیم. ممکن است بسیاری از افراد به خاطر همهگیری کرونا از ورزش کردن دست کشیده باشند، در حالی که میتوان با رعایت نکاتی برای ورزش لذتبخش در خانه به ورزش ادامه داد.
حالا که درمورد مهمترین تاثیر ورزش بر عملکرد مغز خواندید، بهترین فرصت است که این بار فقط به خاطر سلامت و به افتخار فرمانده بدنتان ورزش کنید!